-->

pátek 30. listopadu 2012

Richardova technika, aneb čemu vlastně vděčíme za ten božský zvuk?
 

Vyslovíme-li jméno Richard Kruspe, vybaví se nám hlavně sympatický, pohledný mladý chlap který to na kytaru fakt umí. Dále si vybavíme množství image, které změnil, účesy které vyzkoušel a hlavně kytary skvělého designu, které má ve svých stojanech. Je to hlavně Américká značka ESP. Při začátcích kapely a první větší Herzeleid tour, protahoval struny na značce Fender, konkrétně Stratocoaster Tobacco Sunburst.

FENDER – Tobacco Sunburst

Můžeme ho vidět na DVD Lichtspielhaus, při záznamu z Herzeleid koncertu. Kytara napohled působí obyčejně až country vzhledem, hlavní díky přírodní barvě dřeva. Osazena třemi SingleCoil (SC) snímači, povrchovým jackovým konektorem, tremolem, potenciometry pro ovládání hlasitosti a úrovně clony snímačů. Dále je součástí několika-polohový přepínač snímačů, který kombinuje zvuk snímačů mezi sebou. Mé hodnocení vzhledu: 1/10. Se zvukem těchto kytar zatím zkušenosti nemám. 

Dalším kouskem, tentokrát pro větší Sehnsucht tour se stala značka ESP.

ESP-Kirk Hammett 2






Kirk Hammett Signature, která jak název napovídá je z vlastní série sólového kytaristy Metallicy Kirka Hammetta. Také v tomto případě je kytara tvaru Stratocoaster osazena dvěma…..pozor!....Hambucker snímači! Tyto snímače dělají zvuk kytary hutnějším a plnějším. Dále opět osazena tremolem, třemi potenciometry a jack konektorem již zabudovaným v těle kytary. Je zde též přepínač, tentokrát 3-polohový, kterým můžeme sepnout kobylkový, hmatníkový či oba snímače najednou. Hmatník je vykládán logem smrtky se s kříženými hnáty v polohách 1-3-5-7-9. Hlava je otisklá bílým logem ESP KH, na které jsou vedle sebe přidělané navíjecí mechanizmy, které jsou v tomto řazení praktičtější pro ladění. Mé hodnocení vzhledu: 12/12 ; zvuk kytary mohu hodnotit, sám vlastním kytary s HB snímači a se zvukem jsem spokojen. Laděno v D.


Přesuneme se nyní k 3. tour, kterou není žádná jiná než Mutter! Zde už máme těch kousků víc. Začneme opět s Kirkem Hammettem. Tato kytara už byla použita i v navazující Reise Reise tour při písních Links 2,3,4 , Rammstein a Du hast.

ESP- KH-4 Kirk Hammett Signature
 

Z řady špičkové značky ESP-LTD. Kytara již na první pohled působí atraktivně, snad za to může perleťové podložení oblasti snímačů a potenciometrů + kontrast černé a bílé barvy. Kytara je typu Stratocoaster s opět dvěma HB snímači, tremolem, třemi potenciometry a jack konektorem v těle kytary. S přepínačem snímačů je to stejné jako u předchozího ESP. Kytara má v režimu CLEAN krásný čistý pronikavý zvuk. Hodnocení vzhledu kytary je v tomto případě zcela jasně 12/12. Zvuk který můžeme posoudit při DVD Völkerball, je taktéž velmi kvalitní. Laděno v klasickém E.


Další kousek, tentokrát s trochu kontroverzním designem...





Na první pohled mě odpudil názvem a svou růžovo-červenou barvou s takřka Barbie designem.
To ovšem nic nemění na kvalitním zvuku, který zajišťují opět 2 HB snímače. Hmatník je potisknut nejspíš vzorem nějakého záhadného druhu květiny. S hardwarem je to stejné, jako u ostatních typů, pouze zde abscenuje tremolo.
 


ESP – LTD EC 400 Red.
 

Můžeme si všimnout „nového“ typu kytary Les Paul. Kytara je nalíčena krásnou červenou až do ruda zbarvenou voskovkou. Je v tomto případě ve všech značených polohách vyložena perleťovým vlněním.. Nalezneme zde 2 volume ovladače a jednu tónovou clonu. Hlava kytary ozdobena bílými písmeny LTD.  Příznačné pro tento typ kytar je přepínač snímačů umístěný na vrchním oblouku těla. 


A konečně se dostáváme dál…..přišel čas Reise Reise tour a s tím šáhl Richard do peněženky a pořídil si můj další oblíbený kousek
 

ESP – Edipse 1 CTM Black Vintage.
 


 Zaujme oko snad každého kytaristy. Jednak krásným tělem s pozlaceným okrajem a hlavou kde najdeme taktéž zlatý nápis ESP. Není vyjímkou mezi Les Paul a opět zde najdeme dva HB snímače a tentokrát 4 potenciometry (2x clona a 2x volume), 3 polohový přepínač a krásnou pozlacenou kobylu. Laděno v drop C a proto ji spatříme při písních Reise Reise, Stein um Stein, Ohne dich.


Richardovou kráskou číslo dvě na turné se stala ESP s šíleným názvem:

LTD EC-1000QM  See-Though Black Cherry
 

Můžeme ji spatřit na DVD Volkerball při písni Sonne. Obsahuje 2 HB snímače, 3 potenciometry (nejspíš 2x volume + clona). Laděno v drop D. Co víc říct, je to prostě kočka ;-)


A konečně přišly na řadu Richardovy první dvě vlastní série, jejíchž hlavním znakem až na jeden kus je typ kytary, a to obrácený Stratocoaster!





Spatříme ji při písni Mein Teil, Morgenstern, Keine Lust. Podladěna do drop C. Typem kytary je obrácený Stratocoaster. Je celostříbrná s Richardovým vlastnoručním podpisem na hlavě kytary. Revolučně obsahuje zámky strun, aby docházelo jen k minimálnímu rozlazení, jelikož se nám tu zase objevuje tremolo a to je k rozlazení výborný nástroj. Můžeme si všimnout znaku R+ což je vlastně druhý znak této série.
 


To je k Reise Reise vše. Vrhnem se na další tour kterou je Liebe ist für alle da.

Objevuje se zde další kousek z této série….



Můžeme ji spatřit první písni Rammlied. Má krásně skvěle kontrastující barvy, podobně KH-4 Obsahuje tremolo, zámky, podpis na hlavě. Podladěno do D se změnou struny A na tlusté E.

Tento kousek můžeme spatřit pouze na LIFAD tour, například při písních Lifad a Ich tu dir Weh. Podladěno do D. Obsahuje tremolo.

Jediným kouskem s této série, lišícím se jménem je
 
ESP - 1 Burnt
 

Laděno v D. Spatříme ji při Rammliedu, na záběrech z koncertů festivalu Rock am Ring a také při písni Bück dich, Sonne na poslední tour Made In Germany. Jednoduše při písničkách kde Richard používá podladění drop D. Image této kytary je dle mě zcela nevídaná. Rýhy které vidíme jsou skutečně vyryty a části vypadající ohořele, skutečně ohořelé jsou. Zajímavostí jsou Richardovy iniciály, rovněž vyryty.


Další kouskem z Richardovy úplně nové série je...

ESP-RZK 2
 


 
 
který jsem již zmiňoval na začátku části o Richardových nových sériích.
Jak můžeme vidět, kytara je jako jediná z nových sérií vyrobena pro typ Les Paul.
Novodobý design je zhruba stejný. Lazeno v C. Mein herz Brennt a další.


Z akustické části jeho kariéry se nám představuje kousek:
 
Takamine EF341SC


 
 Spatříme ji při písni Los.

A dále si budeme povídat o tom, jak to Richardovi hraje….







Richardova aparatura





 
Na obrázku vidíte ty hlavní komponenty, které dělají ten správný „ořechový“ RZK sound 
Co tu například nalezneme:
Richard používá především aparaturu značky MESA.
Jako zesilovač
Mesa Boggie Triple Rectifier head 150W      
Když už nám to něco zesiluje, musí být taky něco k reprodukci.
Tím něčím je reprobox
Mesa Boggie Rectifier straight box 4x12"        


         



A to jsem trochu předběhl…..protože než si zvuk najde cílovou rovinku do zesilovače, prochází ještě přes nejznámější i máloznáme efektové krabice.

Těmi efekty jsou:
Dunlop MXR Carbon copy (analogový delay)

T.C.Electronic NM-1 (modulační efekt chorus, flanger, phaser, tremolo, vibrato)

T.C.Electronic ND-1 (pedál ND-1 Nova Delay který má 6 různých typů delay efektů: Delay line, dynamic, reverse, ping-pong, pan a slap-back)
 
Carl Martin The Fuzz (distortion/fuzz)
 
Carl Martin TremO'vibe (efekt typu Tremolo/Vibrato)
 
Carl Martin Chorus x II (duální kytarový stereo efekt typu chorus)
 
Dunlop MXR-135 SmartGate (efekt typu šumová brána slouží k odstranění všech šumů, brumů a jiných nežádoucích pazvuků )
 
EBS MD Multi-drive (analogový overdrive/distortion)
 
Pro představu stručně vysvětlím některé efekty:
 
Delay – ozvěna neboli echo tj. opakování hraného signálu (1x, 3x…atd.)
 
Chorus – sbor? Ne, není to parta lidí napodobující kytary.
Je to efekt, který zdvojí či znásobí původní signál z kytary, ony přidané "chorusy" bývají lehce zrychlené/zpomalené, což přidává výslednému zvuku plnost a podivnou "zastřenost"
 
Overdrive – klasické zkreslení, které zaručuje ten známý řezavý rockový zvuk kytar

Co se ceny všech sarapatiček týká, všichni si dokážeme domyslet, že to není nic levného.
Nicméně, dělá to kouzla se zvukem... ;-)

PS:  Jedná se o sestavu, používanou RZK na LIFAD tour. Seřazeny přesně dle skutečných pozic.
Chybí zde některé prvky jako Cry Baby, nějaký ten nožní pedál, ale podstatné zde je.
Zajímavostí určitě je že, kytarová hlava Mesa Triple Recttifier je při tour v počtu 6 kusů.
 
Závěrem chci říct, že velké díky patří Františku Vtelenskému, který mi vypomohl s částí (zesilovače a efekty) tohoto článku. Franto díky!                                                                           

                                                                                                                                  Autor: Hans Kruspe

 
 

  




 
 














čtvrtek 1. listopadu 2012


Richardovo účesy - část čtvrtá

    Rok 2005 byl pro kapelu velmi zvláštní. 1. února vyrazily na zbytek turné Vörkelball a navštívily například Německo, Anglii, Francii, Rakousko, Českou republiku - Ostravu,  Japonsko, Skotsko a další. Zarazila jsem se u toho Japonska, kdy kapela letěla tam, ale byl to v Asii jediný koncert v tu dobu, pak se vraceli zpět. 3. února vyšel videoklip k písni Keine Lust. Všichni kromě Christiana byly v klipu tlustí a obzvlášť Richard vypadal zajímavě (viz. foto).



 Single k této písni vyšel 28. února. Od té doby se o nich nevědělo - až na turné. Richardovo tajemství zatím nikdo neodhalil, ale Rammstein hodně tušili. 30.7. 2005 se vše dostalo na povrch. Richard veřejně kapele oznámil, že má svůj sólový projekt - EMIGRATE a že spolu s ním tam jsou: Olsen Involtini, Arnaud Giroux a Henka Johansson. Tímto datem skončilo i turné Vörkelball. Kapela to vzala kupodivu celkem v pohodě, ale spekulovalo se o rozpadu Rammstein kvůli tomuto projektu. Objevily se také články na téma “Till Lindemann chce odejít kvůli sólovému projektu Richarda Kruspeho”. Vše byla ale jedna velká lež. Emigrate vzniklo kvůli nevyvážené situaci uvnitř Rammstein, Richard se cítil uvězněn a chtěl utéci - utekl alespoň částečně touto formou. S Arnaudem, který je z Francie se setkal v New Yorku, kam se Arnaud přiženil, ale byl často sám. Pozval si ho domů, ukázal mu Emigrate a Arnaud se rozhodl, že bude součástí této kapely. Podobně to bylo s Henkou, kterého ale poznal při turné. Olsen je přítel z Berlína. Pro představu přikládám fotografie zbylích “článků” kapely Emigrate.


Arnaud Giroux - basskytara


Olsen Involtiny - kytara



Henka Johansson - bicí (studio)
  


Joe Letz (dle informací bubeník na koncerty)


Tato sestava se ale změnila...o tom později. Začali spolu pracovat, ale Richard měl na pilno i v kapele, kterou prý řadí a řadit bude mezi své hlavní priority - Rammstein.
    7. září vyšel videoklip k písni Benzin, kde si zahráli na hasiče. Nemůžu jinak, jsem ženská, než že opět to Richardovi velmi sluší...no posuďte sami. Já bych si od něj život zachránit dala... i když Christianovi se to v klipu moc nevyplatilo. :) 

 

Píseň byla z dosud nevydaného alba Rosenrot, které se mělo jmenovat Reise, Reise vol. II, ale změnily to (naštěstí), protože písně na tomto albu byly “zbytky” z Reise, Reise. Dle mého názoru je to na albu znát.
     Přesně o měsíc později (7. října) vyšel single k této písni a můžeme na něm slyšet několik remixů, ten nejznámější bude od Apocalyptici s názvem Kerosini. Výše zmiňované CD Rosenrot vyšlo 28. října. Na tomto albu je několik hostů, napříkad: Stirbt nicht vor mir zpívá s Tillem Sharleen Spiteri a v pozadí je slyšet Bobo (zpěvačka co nazpívala Engel); Te quiero puta je zase zpívaná se zpěvačkou Carmen Zapata.
    5. prosince vydali videoklip k písni Rosenrot, který byl natáčen v Rumunsku. Richard má zde většinu videoklipu jakousi čepici, nebo jak to nazvat. Single vyšel 16. prosince. Jak si můžete všimnout, další rok končí.

 
    Kapela Rammstein si dala pauzu, Richard tedy odletěl do New Yorku a nějaký čas se věnoval rodině a přítelkyni. Kousek po kousku tvořil Emigrate prakticky od základů. Každý fanoušek byl napjatý co z projektu vyleze. Měl nad sebou mnoho otázek: Bude to jako Rammstein? Kdo bude zpívat? Vydrží Richard takový nápor? Odpovědi na některé z nich známe až teď.
    Richard uvedl v jednom rozhovoru, že Emigrate je lék na Rammstein. :) Což je hodně výstižné. Původní plán s Emigrate byl takový, že s nimi chtěl přežít 3-4 roky. Nevěděl ale kdo s nimi bude zpívat. Arnaud mu tehdy řekl: “ Ty tvoříš texty, ty bys je měl zpívat.” a bylo to vyřešené. Richard se toho hodně bál, nikdy nechtěl zpívat, nechtěl si to dovolit, myslel si, že na to nemá, ale řekl si “proč ne”. Sám projekt financuje, vše řeší on. Nemá nahrávací studio - to má doma. :) Je svůj manager, producent, vydavatel...je svůj šéf co se týče Emigrate, ale takový, který to dělá jen pro sebe a ne pro peníze.
    Tento článek bych ukončila jeho vlastními slovy: “ Emigrate není vedlejší projekt. Je to nový projekt a ten bude pokračovat, protože je mou součástí. Richard Z.K.”

                                                                                                                    Mishell Schrei