-->

úterý 2. října 2012


Richardovo účesy - část první

     Je 24. červen roku 1967 a ve Wittenbergské porodnici přichází na svět jejich čtvrté dítě - vyjímečný chlapeček ve znamení raka. Dostává jméno Richard Zven Kruspe a jeho rodiče ještě ani neví, co v budoucnu dokáže. V roce 1979 se jeho rodiče rozvádí. Richardovi je pouhých 12 let a do jeho života přichází nový “táta”. Hned od začátku si nemohou přijít na jméno. Z Richardova pokoje je slyšet hudba jako Kiss a na stěně visí plakát. Otčím vtrhne do pokoje a plakát roztrhá před zraky svého nevlastního syna. Poslední kapka, Richard už ho nikdy nebude mít rád. Jeho matka balí kufry a stěhují se všichni do malé vesničky Weisen.
     Léta ubíhají a Richard ví, že se musí umět bránit. Začne se tedy věnovat boxu a jde do učení, aby se stal kuchařem. Když dovrší svých 16-ti let, vyrazí s pár svými příteli do Československa. Sedí v pivovaru U Fleků a popíjí...hodně popíjí a napadne ho, že nemá vlastní kytaru. Za výlohou jednoho obchodu jí vidí. Nemá mnoho peněz, ale rozhodne se jí koupit, protože je to velmi výhodné a v Německu jí chce prodat za více peněz. Po koupi této akustické kytary zjišťuje, že se kytaristi líbí holkám a tak si jí na chvíli nechá a začíná jeho nový koníček.
     V roce 1986, kdy mu je 19 let se osamostatní a odstěhuje se od rodičů do Lychener Strasse ve východním Německu. Hudbu tvoří sám ve svém apartmánu po dva dlouhé roky. Má doma kytaru a bicí a nikdo ho nezná. Jak sám vzpomněl v rozhovoru - byl to velice smutný čas. 
     10. října 1989, před pádem Berlínské zdi z metra vystupuje přímo do politické demonstrace. Dostane obuškem do hlavy a je ve 22 letech zatčen. Ve vězení je 6 dní, ale sám to jako špatný čas nevidí.
     Kytara se zřejmě vyplatila a on se vrhá do vztahu s bývalou ženou Tilla Lindemanna. 28. února 1991 se mu narodí první dcera Khira Li Lindemann a on se začíná angažovat v hudebním průmyslu trochu více.
     V květnu roku 1991 se  Německem rozléhají první tóny kapely Orgasm death gimmick, kde mladičký, 24-letý Richard Kruspe hraje na kytaru a zpívá vokály. Začíná být známý jako “ten blonďatý dredouš s milou tvářičkou”.
Tato kapela moc dlouho nevydržela. Nevydali album, protože prý na živo hráli kvalitněji. Mezitím se mu 17. listopadu 1992 narodí syn jménem Merlin Besson. Jeho hudba zatím neproniká jinak než na menší koncerty. Kapela Orgasm death gimmick končí mezi léty 1993 a 1994, to už ale tento muž tvoří kapelu s názvem Rammstein. 
Richard v té době neuměl na kytaru tak dobře jako dnes, jeho image byla také trochu vedle, ale kdo z nás jednou nešel jinam než chtěl? Měl touhu pořád se zlepšovat a doufal, že s Rammstein se mu to povede - a povedlo. 19. února roku 1994 s nimi vyhrál soutěž pro mladé hudebníky a mohl natočit demo nahrávku. Následoval první koncert v Liepzigu v baru NATO a to 4.4. 1994. Po něm se představili v Klubhausu v Saalfeldu 31.12. 1994. V březnu roku 1995 - po nahrání alba Herzeleid a singlu Du riechst so gut schodil toto “háro” a šel se stylem celé kapely - což byl podle mě daleko větší skok mimo, než s ODG. :) 
Kromě tohoto účesu si nechal propíchnout
i ucho a dal si do něj náušnici, jak
můžete sledovat na této fotografii z videoklipu Du riechst so gut 95´. 
     8. ledna 1996 vyšel kapele druhý single - Seemann a s ním i videoklip, kde má na plešaté hlavě jakousi palmu ( viz. fotografie).
Hrál s nimi v různých klubech, slávu však neměli. Byly odmítaní společností, protože je nikdo nechápal. Pak přišel nečekaný zvrat a roku 1997 se píseň “Rammstein” dostala na plátna kinosálů se snímkem Lost Hightway. Richard učinil také velmi výraznou změnu. Na koncert v Hamburku stejného roku si nechal jemně ztmavit vlasy (z blonďaté na světle hnědou) a nechal si vyholit proužky na stranách hlavy. To vše dovršil kloboučkem, který na koncertu vzplál. Přestával vše zvládat, tak stejně jako zbytek kapely hledat útěchu v omamných látkách. Bohužel došel až ke kokainu.


Dne 23. května 1997 vyšel kapele další single k písni “Engel”, ke které napsal Richard text a osobně v písni píská. Tato verze byla pro fanoušky, oficiální single vyšel 1. srpna 1997 a nedávno po něm album Sehnsucht. Nechal si k této příležitosti o několik odstínů ztmavit vlasy a můžeme tento styl vidět ve videoklipu stejně jmenované písně.
 
18. července vydali single Das Modell - píseň převzali od Kraftwerk a rovnou na ní dali i písně dosud nevydané. S novou image poté sedl do letadla a spolu s kapelou odletěl na Maltu, přesněji do studií Temple. Tam nahrávali další single Du hast, který vyšel v České Republice 18. listopadu 1997 a Richard se objevil ve videoklipu s brýlemi a učesanými vlasy gelem dozadu. Vidět ho takhle v lese tak se asi leknu, ale co.
Tato píseň měla velký úspěch a on mohl slavit. Neslavil pouze úspěch, ale tento rok také 30-té narozeniny. Du hast měla takový úspěch, že se dostala i na filmová plátna s filmem Matrix a samozřejmě byla součástí soundtracku. Richard měl v tomto roce opravdu napilno, protože toto vedlo k jejich prvnímu turné.. Začali v Evropě a navštívili například: Amsterdam, Hamburg, Leipzig, Mnichov, Paříž, Barcelonu, Katowice a další. Pak se stal zvrat, který ho s kapelou Rammstein posunul dál - odletěli si zahrát do New Yorku, Austinu, Denveru, Las Vegas a dalších velkoměst. Do České republiky nezavítali. Bylo to přesně to, co Richard chtěl - sláva a začínající bohatství (kdo z nás by nechtěl). Mluvilo se o nich, psalo se o nich. Jeho fotografie byly všude a on získával potěšení pro své sebevědomí - fanynky. Tato tour trvala téměř celý rok.
      
Byl další rok a jejich první videoklip jim přišel moc nudný. Nápad byl skvělý - nový videoklip, ke staré písni. Vydali společně 17. dubna 1998 single Du riechst so gut 98´, kde byly různé remixy a předělávky této písně. Videoklip byl už propracovanější a Richard musel unést, že má bílé vlasy od vazelíny. V srpnu tohoto roku bylo natočeno jejich první DVD - z koncertu v Berlíně. Měli show, byly kontroverzní, provokativní, všechny to bavilo. Richard se na něm objevil s delšími vlasy a dokonce hrál i na klávesy. Začali ukazovat co v nich je a jejich skandály je posunuli na kraj propasti, drog a alkoholu. Dostali se do vězení, ale to je rozhodně nedostalo do kolen. Richard byl pyšný a chtěl se posunout ještě dál. 27. července 1998 vydali single Stripped (píseň převzatou od skupiny Depeche mode) a s ní i videoklip, který nesl sestříhané záznamy z filmu Olympia režisérky Leni Riefenstahl. Bulvární deníky začali kapelu kritizovat a Richard se nechtěně dostal do pozice “neonacisty”. Věděli, že musí informovat svět o tom, že neonacisti nejsou, ale nevěděli jak.
    
 V roce 1999 jeli turné s kapelou KISS. Richardovi se tímto splnil sen, protože Kiss miloval. Jeli severní i jižní Ameriku a Německo.  Ve stejném roce však učinil nečekané rozhodnutí: oženil se s modelkou z Jihoafrické republiky Caron Bernstein a převzal její příjmení. Svatební obřad byl židovský a Richard na něj složil hudbu. Richardovi bylo 32 let a naše povídání zde končí. Rok 1999 se zapsal do historie i tím, že bylo vydáno všude ve světě DVD Live aus Berlin. A jak už to tak bývá...pokračování příště.

Autor: Mishell Schrei




    





Žádné komentáře:

Okomentovat